Brakondomer.se | Allt du behöver veta om kondomer

Kondomen förr och nu

Kondomen har funnits länge, betydligt längre än man kan tro. Redan för flera tusen år sedan utvecklades de första penisskydden, vilka var gjorda av bland annat olika tyger, djurhudar och djurtarmar. Idag är kondomer gjorda i helt andra material som är både säkrare och mer hygieniska.

Vad är en kondom?

Låt oss börja med att ge svar på vad en kondom är för något. En kondom är ett preventivmedel som träs på mannens penis vid samlag. Detta skydd i tunt gummi minskar risken för sexuellt överförbara sjukdomar samt oönskad graviditet. Kondomen är det enda preventivmedlet för män.

Kondomen träs alltså över penis när det är dags för samlag. Detta skydd som idag främst är tillverkat av gummi (finns även i plast) är säkert mot både könssjukdomar och graviditet. Vid utlösning samlas sperman i en liten behållare på kondomens topp. Kondomer finns i en mängd olika storlekar och tjocklek för att varje person ska kunna hitta en som passar. Kondomer kan även användas till sexleksaker.

När kom den första kondomen?

Som nämnt ovan har kondomen varit med ett bra tag, om än i lite annorlunda utförande. Redan på 1300-talet f.Kr. i Egypten fanns det penisskydd tillverkade av djurhudar och djurtarmar. Under 1500-talet användes även varianter i tyg, då särskilt linne. I Frankrike tillverkade man kondomer av blindtarmar från lamm under 1700-talet, vilka exporterades till olika delar av Europa.

Det var först under 1800-talets mitt, närmare bestämt 1839, som den revolutionerande kondomen uppfanns, det vill säga den skräddarsydda kådisen gjord av gummi. Denna kunde till skillnad från de tidigare handgjorda kondomerna produceras i stora mängder. Men denna typ av kondom var inte helt lik den som finns idag då gummit var mycket tjockt, och den fick dessvärre inget vidare genomslag eftersom sex under denna tid inte ansågs som något man skulle ha för nöjets skull. Det avgörande steget kom först på 1930-talet då den tunna latexkondomen började massproduceras och användas i bred utsträckning. Idag görs fortfarande majoriteten kondomer i latexgummi, men det finns även de som är gjorda i plast eftersom en del människor är allergiska eller överkänsliga mot latex. Idag finns det dessutom kondomer i en mängd olika utföranden; tjocka, tunna, knottriga, färgade, med smak etc.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *